Greckie zioła lecznicze
Każdy, kto choć raz był w Grecji, na pewno zasmakował się w tutejszych potrawach i powiedział – to jest naprawdę smaczne! Wszystko to dzięki świeżym produktom, a także ziołom, które poza walorami smakowymi, mają właściwości lecznicze. Czy zastanawiałeś się kiedyś, które z ziół, dostępnych w sklepach wywodzą się właśnie z krainy mitologicznych bogów Olimpu? Zapoznaj się z naszym artykułem!
Zioła nie tylko używamy do leczenia siebie, ale i w kuchni (i na odwrót), dlatego ich obecność w naszej kuchni czy domowej apteczce jest wręcz wskazane. Piękne zapachy, rewelacyjne smaki i właściwości lecznicze, wobec tego nie można przejść obojętnie. A jeżeli ktoś jest fanem takich aromatów, wizyta w Grecji będzie niesamowitym przeżyciem. Podróżując po okolicznych, małych miasteczkach, polach uprawnych można rozkoszować się niezwykłymi zapachami, które już w tym momencie działają na nas pozytywnie – w końcu aromaterapia nie kłamie! Jest bardzo skuteczna i bez wątpienia przyprawia nas w dobry nastrój.
Jakie zioła pochodzą z Grecji?
Prawda jest taka, że zdecydowana większość ziół, które można kupić w Grecji (czy z Grecji) są dostępne w naszych sklepach i nigdy byśmy nie pomyśleli, że wywodzą się właśnie z tych terenów. Idziemy o zakład, że większość z nich nawet już teraz znajdą się w kuchni czy apteczce. Do tych najpopularniejszych możemy zaliczyć między innymi – górskie oregano, miętę, liście laurowe, bazylię czy rozmaryn i czystek. Uważa się też, że najlepsze są te zioła, które były zbierane wysoko w górskich szlakach, ponieważ zachowują lepszy aromat i ogólnie mają lepsze właściwości w medycynie alternatywnej.
17,58 PLN
GRECKA BAZYLIA (35g)
18,38 PLN
GRECKA STEWIA (50g)
18,38 PLN
GRECKA WERBENA CYTRYNOWA (25g)
18,79 PLN
GRECKI MAJERANEK (30g)
18,38 PLN
GRECKI ROZMARYN LEKARSKI (35g)
18,04 PLN
GRECKI TYMIANEK (35g)
Skoro już wymieniliśmy najpopularniejsze zioła, możemy zauważyć, że duża część z nich jest wykorzystywana w kuchni – Grecy używają ich głównie do sałatek, ryb czy musaki, poprawiają tym samym trawienie i metabolizm swojego organizmu, ale i dodają sobie wspaniałych smaków. Jednakże, zioła to nie tylko smaki i wszystko, co związane z jedzeniem i trawieniem. Patrząc na listę możemy określić, które i gdzie najczęściej używamy. Mięta króluje w naszych domach przy problemach żołądkowych, ale także gdy chcemy na przykład przemyć gardło, zęby – bo ma działanie antybakteryjne. Dlatego w medycynie jest to cenny składnik. Różne odmiany liści laurowych mogą pomagać w zaburzeniach układu pokarmowego, oczyszczać nerki czy nawet wspomagać leczenie podczas przeziębienia. Najczęściej te zioła są podawane w formie herbaty bądź naparów i wbrew pozorom – smakują wyśmienicie!