Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa?
Większość z nas słyszała już o równowadze kwasowo-zasadowej. Temat ten jest niezwykle modny – poruszają go w mediach, w prasie, w kampaniach reklamowych. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, co to tak naprawdę jest i jaki wpływ ma na nasz organizm.
Równowaga kwasowo-zasadowa to nic innego jak stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący prawidłowe pH, oscylujące w granicach 7,35 – 7,45. Tylko zachowanie swojego rodzaju harmonii pozwoli, by w naszym ciele wszystkie procesy życiowe przechodziły prawidłowo. Zwiększenie pH oznacza przewagę zasad, zaś zmniejszenie kwasów. Niebezpieczny stan dla organizmu powstaje wtedy, kiedy pH wynosi mniej niż 6,8 oraz więcej niż 7,8. Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej może wywołać u nas wiele przewlekłych, poważnych schorzeń, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić nas nawet do śmierci.
Groźne następstwa zaburzenia równowagi
Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej zwane są kwasicą (gdy przewaga kwasów) bądź zasadowicą (gdy przewaga zasad). Niezależnie, czy mamy za dużo zasad czy kwasów – obydwa stany są bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu, zagrażają nie tylko zdrowiu, ale również życiu. Jak zatem możemy wpłynąć na zachowanie równowagi?
Wszystko zależne jest w dużej mierze od diety. Odpowiednio zbilansowane posiłki, a także zdrowe nawyk żywieniowe sprawią, że nasza gospodarka kwasowo-zasadowa zawsze będzie w równowadze. Do produktów silnie kwasotwórczych możemy zaliczyć kasze jęczmienną, biały ryż, mąkę pszenną, jaja, makaron, mięso, a także używki. Analogicznie – do produktów alkalizujących (z przewagą zasad) możemy zaliczyć mleko, ziemniaki, pomidory, kapustę, ogórki oraz sałatę, a także wiśnie i truskawki. Szacuje się, że spożycie stu gram ryżu oraz stu gram kurczaka powoduje zakwaszenie, które odkwasić może aż dwieście gram pomidorów oraz dwieście gram jabłek.
Jak zachować równowagę?
Jeżeli chcemy zachować prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu, musimy mieć na uwadze przede wszystkim odpowiednio zbilansowane posiłki. Oczywiście dostarczanie samych białek, węglowodanów oraz tłuszczy nie wystarczy, jeżeli w naszym organizmie brakuje witamin i minerałów. W tym celu do każdego posiłki mięsnego należy dodać jeszcze więcej warzyw, a dodatkowo wzmocnić się świeżo wyciskanym sokiem z owoców. Nadmiar kwasów sieje spustoszenie w naszym organizmie, dlatego też bardzo ważne jest dokładne śledzenie tego, co i w jakich ilościach spożywamy.